woensdag 27 april 2011

STERKER door immigratie / Gerd LeersOnterecht, ervoer ik vorige week bij een ontmoeting in Maastricht met Massoud, een afgestudeerde van de Design Academy van Eindhoven.

Op zijn veertiende was hij ons land binnengekomen als vluchteling uit Afghanistan. Zijn vader was omgekomen in de burgeroorlog en zijn moeder en zusjes werden bedreigd. Nederland leek een goed land voor een nieuwe toekomst.

Hij kreeg een verblijfsvergunning, ging naar school en leerde de taal. Zijn leven lang, ook in Afghanistan, had hij allerlei idee├źn omgezet in schetsen. Hij bundelde zijn beste ontwerpen in een portfolio en werd uiteindelijk toegelaten tot de Design Academy. Hij liet me zijn prijswinnende afstudeerproject zien. Het was een door de wind aangedreven mijnenvernietiger.

Een reusachtige ronde bol met schoepen aan de buitenkant die hij over de winderige Afghaanse vlakten wilde laten rollen.
Als het in aanraking komt met een landmijn ontploft deze. Voor alle duidelijkheid: in Afghanistan liggen zo'n tien miljoen oude landmijnen.

Ik heb zijn ontwerp doorgegeven aan mijn collega van Defensie; wellicht kan het worden getest en wordt zijn droom werkelijkheid.

Het mes zou dan aan twee kanten snijden, een impuls voor de economie van Nederland en een bijdrage aan een veiliger Afghanistan.

Daar wordt hij beter van, maar daar wordt Nederland ook sterker, innovatiever van.

bron:
http://www.limburger.nl/article/20110409/REGIONIEUWS01/110409579/1056

Geen opmerkingen:

Een reactie posten